NASVETI ZA VINOGRADNIKE

Od nakupa do sajenja v vinogradu - nasveti vinogradnikom

Trsne cepljenke lahko shranimo do sajenja na različne načine. Če jih kupimo neposredno iz hladilnice, jih lahko zapakirane hranimo naprej v hladilnici pri temperaturi + 1° C. V nasprotnem primeru pa je potrebno sadiko vinske trte takoj zakopati - najbolje v vlažno mivko. V mivki morajo biti cepljenke zagrnjene do višine parafiniranega dela sadike. Mivka mora biti primerno vlažna in to vlažnost mora ohraniti ves čas skladiščenja. Če se mivka med skladiščenjem posuši, se po zakonu osmoze posuši tudi sadika. Če je mivka mokra, da voda v prostoru ne more odteči, lahko korenine zgnijejo. Pred sajenjem korenine cepljenke prikrajšamo na dolžino pesti ali do zdravega svežega dela korenin in jih do sajenja namakamo v vodi 6 do 12 ur, če pa imamo občutek, da so delno izsušene pa lahko tudi dan ali celo dva. Dobro namočene sadike po sajenju hitreje vzbrstijo.

Zemljišče v vinogradu za sajenje pravočasno pripravimo. Po predhodni kemijski analizi zemljišče pognojimo s potrebnimi organskimi in mineralnimi gnojili, potem zrigolamo do globine 80 cm. Vinsko trto sadimo v zavetne in osončene lege, v globoka in odcedna tla.

Trsne cepljenke sadimo na različne načine. Poleg klasičnega načina, ko za vsako cepljenko skopljemo jamo, lahko sadimo v izorano brazdo, jame pa lahko delamo tudi z vodnim curkom. Najhitrejši način sajenja pa je s posebnim strojem za sajenje trsnih cepljenk. V primeru, če smo tla pravočasno zagnojili s potrebnimi organskimi in mineralnimi gnojili po rezultatu kemijske analize, lahko trsne cepljenke posadimo brez dodatkov gnojil.

V primeru dosajevanja pa izkopljemo 40 cm široko in 40 cm globoko sadilno jamo, slabša ko so tla, večjo in bolj globoko jamo izkopljemo. Cepljenke sadimo v višino, da je cepljeno mesto 6 do 10 cm nad površino zemlje. V težka tla sadimo plitveje kot v lahka. V dno jame zabijemo kol in v njo nasujemo kompost ali drug podoben substrat pomešan z zemljo, iz tega oblikujemo stožec, ki ga primerno potlačimo, na njem pa razporedimo korenine. Te obsujemo z mešanico zemlje, komposta ali šote in jih blago potlačimo. Ob obodu jame, v višini korenin in tik pod površino nad koreninami - vmes mora biti vsaj 10 cm prsti, razporedimo dobro preperel hlevski gnoj, ga potlačimo in jamo zasujemo z zemljo do vrha ali malo čez, saj se sčasoma posede. Pri sajenju trte moramo biti previdni, da gnojila pri sajenju ne pridejo v neposredni stik s koreninami, ker jih lahko poškodujejo. Po saditvi moramo trto redno negovati pred pleveli, boleznimi in škodljivci.